حق شفعه چیست ؟

«شفعه» از ماده «شفع» به معناى زوج و جفت و منضم کردن چیزی به چیزی مثل خودش است،[1]
 
و در اصطلاح فقه، عبارت است از: این‌که دو نفر در ملکى به صورت مشاع شریک باشند، اگر یکى از آن‌دو سهمش را به غیر شریکش بفروشد، شریک دیگر حق دارد، همان مبلغ را به مشترى داده و آن سهم را از وى بگیرد و این‌را حق شفعه و صاحب حق را شفیع می‌نامند؛[2] 
یعنى: اگر دو نفر در مال غیر منقول مثل خانه و باغ،[3] شریک باشند و یکى از آنها بدون اطلاع شریکش، سهم خود را به دیگرى بفروشد، شریک دیگر (با اجتماع شروطى که خواهیم گفت) می‌تواند همان قیمت را به مشترى بپردازد و آن سهم را از مشترى بگیرد و به سهم خود ضمیمه نماید، اگر چه مشترى راضى نباشد.

از جمله شرایط حق شفعه این است که:

1. آن معامله به عنوان «بیع» و فروش باشد؛ در صورتى که آن شریک سهم خود را به عنوان «صلح» یا «هبه» یا به عنوان «مهر» یا «عوض خُلع» داده باشد، شریک دیگر حق شفعه ندارد.
2. تنها دو نفر در ملک شریک باشند؛ اگر سه نفر یا بیش از آن شریک باشند، براى هیچ‌کدام از آنها حق شفعه وجود ندارد.
3. ملک، «مشاع» باشد؛ پس در ملکى که تقسیم شده، حق شفعه نیست.
4. شفیع براى پرداخت قیمت، توانایى داشته باشد.
5. شفیع مسلمان باشد؛ در صورتى که مشترى مسلمان باشد و شفیع کافر، برای ‏کافر حق شفعه ثابت نمی‌شود.
6. ملک، شخصى باشد. در ملک وقفى، حق شفعه ثابت نمی‌شود.
7. شفیع پس از اطلاع از فروش سهم شریک و قیمت آن، فورى اعلام کند که با استفاده از حق شفعه سهم شریکم را از مشترى گرفتم، یا این‌که عملاً قیمت را بدهد و ملک را بگیرد؛ اگر تأخیر بیندازد، حق شفعه او از بین می‌رود.
همچنین در صورتى که شریک سهم خود را به شریکش عرضه کند و او از خریدن خوددارى نماید و راضى به فروش به دیگرى شود، حق شفعه او از بین می‌رود.[4]                       
 

[1]. کافى الکفاة، اسماعیل بن عباد، المحیط فی اللغة، محقق و مصحح: آل یاسین، محمد حسن، ج 1، ص 292، عالم الکتاب، بیروت، چاپ اول، 1414ق؛ راغب اصفهانى، حسین بن محمد، مفردات ألفاظ القرآن، محقق و مصحح: داودى، صفوان عدنان، ص 457، دار العلم، الدار الشامیة، بیروت، دمشق، چاپ اول، 1412ق.
[2]. ر.ک: علامه حلّى، حسن بن یوسف، تبصرة المتعلمین فی أحکام الدین، محقق و مصحح: یوسفى غروى، محمد هادى، ص 103، مؤسسه چاپ و نشر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، تهران، چاپ اول، 1411ق؛   امام خمینى، تحریر الوسیلة، ج 1، 555، مؤسسه مطبوعات دار العلم، قم، چاپ اول، بی‌تا.
[3].  تحریر الوسیلة، ج 1، ص 555.
[4]. همان، ص 556 – 557.  
[ 2 / 9 / 1394برچسب:حق شفعه , ] [ 11:4 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

ضرب المثل های حقوق

1_قانون سه روز پیرتر از دنیاست (استونی)

2_قلم و جوهر بهترین شهودند (پرتقالی)

3_ قضاوت باید گوش بزرگ و دست کوچک داشته باشد (المانی)

4_حقیقت ، دختر زمان است  (ایتالیایی)

5_قانون غالبا دندان خود را نشان میدهد ولی گاز نمی گیرد (انگلیسی)

6_حقیقت سنگین است ، لذا عده ای معدود حاضرند انرا حمل کنند (عبری)

7_حقیقت را میتوان خم کرد ولی نمیتوان انرا شکست (ایتالیایی)

8_حرف حق شمشیری است برنده (فارسی)

9_قاضی که بی گناهی را محکوم  سازد , وجدان خود را محکوم کرده است (سوئدی)

10_حقیقت غالبا در یک استخر زشت پنهان است (چینی)



ادامه مطلب
[ 13 / 6 / 1394برچسب:ضرب المثل حقوقی, ] [ 13:9 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت

مهر مالی است که به هنگام عقد نکاح، برابر ضوابط شرع و رسم و عادت از طرف زوج به زوجه پرداخت می‌شود و صداق، صداقیه، کابین و فرض هم نامیده می‌شود. مهر، عندالمطالبه است، یعنی به محض انعقاد عقد نکاح، زوجه مالک مهر می‌شود و در صورت مطالبه، زوج باید آن را بپردازد.

پیش از این، در صورت مطالبه مهریه از سوی زوجه و عدم توانایی مالی زوج، وی به مجازات حبس محکوم می‌شد تا زمانی که استطاعت مالی لازم را پیدا کند؛ این در حالی است که بر اساس قانون جدید نحوه اجرای محکومیت‌های مالی، ضمانت اجرای حبس، برای عدم پرداخت دین مالی، در مورد مهریه فقط تا سقف 110 سکه بهار آزادی یا معادل آن اجرا خواهد شد و نسبت به مازاد، قانونگذار، اثبات ملائت زوج را شرط مطالبه مهریه از سوی زوجه قرار داده است. سند نکاحیه یک سند رسمی است و افراد از طریق اجرای ثبت می‌توانند اسناد رسمی را به اجرا گذاشته و مطالباتی را که به استناد اسناد رسمی است، وصول کنند.وی ادامه داد: مهریه نیز به این دلیل که در سند رسمی نکاح ذکر شده است، علاوه بر اینکه قابلیت مطالبه در مراجع قضایی را دارد، در اجرای ثبت نیز می‌توان آن را به اجرا گذاشت. اقدام از طریق اجرای ثبت، پروسه مراجع قضایی را ندارد ، در حقیقت در اجرای ثبت، هزینه‌ای به نام هزینه دادرسی وجود ندارد بلکه در پایان، هزینه‌ای به عنوان هزینه اجرا باید به ثبت پرداخت شود.

 سرعت اجرای ثبت در مقایسه با روال قضایی

مزیت مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت در کمتر بودن زمان آن و سریع‌تر بودن نسبت به روال قضایی می باشد . برای مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، زوجه می‌تواند با ارایه اصل و تصویر مصدق سند نکاحیه، به اجرای ثبت محل خود مراجعه کند. اجرای ثبت نیز به زوج ابلاغ می‌کند که به موجب سند ارایه‌شده نکاحیه، بدهکار بوده و باید در مهلت مقرر بدهی خود را پرداخت کند. در این صورت، اگر زوج بدهی را پرداخت نکرد، ضمانت اجرایش این است که زوجه می‌تواند مهریه‌اش را از اموال زوج بردارد همچنین در همان زمان می‌تواند وی را ممنوع‌الخروج کند .

 به این معنا که اگر زوج مال مسلمی داشت، زوجه می‌تواند آن مال را معرفی و توقیف کند. منظور از مال مسلم، مالی است که حتما دارای سند رسمی باشد چرا که اجرای ثبت، تنها مالی را توقیف می‌کند که سند رسمی داشته باشد. روندی که در دادگاه‌ها وجود دارد، این است که اگر مال فاقد سند رسمی باشد نیز دادگاه می‌تواند آن را توقیف کند اما به دلیل اینکه اجرای ثبت، مرجعی است که فقط با اسناد رسمی سر و کار دارد، بنابراین مالی را توقیف می‌کند که مالکیت آن مستند به سند رسمی باشد.


ادامه مطلب
[ 31 / 5 / 1394برچسب:مطالبه مهریه , اداره ثبت, ] [ 13:38 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

قوانین عجیب در دنیا!

1- جویدن آدامس در سنگاپور ممنوع است.

2. تقلب کردن در مدارس بنگلادش غیرقانونی است و افراد بالای 15 برای تقلب به زندان فرستاده می‌شوند.

4. مشاهده فیلم های کاراته‌ای تا سال 1979 در عراق ممنوع بود.

5. در ایسلند زمانی داشتن سگ خانگی ممنوع بود.

6. در آریزونای آمریکا، کشتن و شکار شتر ممنوع است.

7. در تایلند همه سینمارو‌ها مجبورند هنگام پخش سرود ملی قبل از شروع فیلم قیام کنند.

8. در دانمارک روشن کردن ماشین قبل از «چک کردن» ـ اینکه بچه‌ای زیر آن خوابیده است یا نه، ـ ممنوع است.

9. در تایلند انداختن آدامس جویده شده تا 500 دلار جریمه دارد و قبل از خارج شدن ازخانه حتما باید لباس زیر پوشیده باشید.

10. در سال 1888 در بریتانیا قانونی تصویب شده که دوچرخه سواران را موظف می‌کرد تا زمان رد شدن ماشین از کنارشان، زنگ دوچرخه‌هایشان را به طور پیوسته به صدا درآورند.

11. در قرن 16 و 17 میلادی نوشیدن قهوه در ترکیه ممنوع بود و اگر کسی در حین خوردن قهوه دستگیر می شد، به اعدام محکوم می‌شد.

ادامه مطلب
[ 15 / 4 / 1394برچسب:قوانین عجیب در دنیا!, ] [ 14:12 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

انحصار وراثت

از جمله مواردي كه نو عا" گريبا نگير تمامي افراد جامعه بوده و يا خواهد بود فوت يكي از بستگان نزديك است كه آثاري از جمله لزوم تعيين تكليف ما يملك وي و ميزان سهم و حقوق وراث را بد نبال دارد موضوعي كه بسيار مورد سوال است، چگونگي و تشريفات دادرسي مر بوط به صدور گواهي انحصار وراثت است . در اين نوشتار سعي شده اقدا ماتي كه به منظور اخذ گواهي انحصار وراثت لازم است . به زباني ساده بيان گردد.

مدارك لازم براي تقا ضاي انحصار وراثت :

1- شناسنامه و گواهي فوت متوفي : 

پس از فوت متوفي مراتب توسط اداره ثبت احوال ثبت گرديده و شناسنامه فوت شده باطل و گواهي فوت صادر مي گردد. ارايه اصل گواهي فوت و كپي برابر اصل شده آن به ضميمه در خواست الزامي است .

2- استشهاديه محضري :

اسامي كليه وراث مي بايست در فرم مخصوصي كه تو سط دادگستري در اختيار متقاضيان قرار مي گيرد نوشته و توسط 2نفر از اشخاصي كه وراث و متوفي را مي شناسند در يكي از دفاتر اسناد رسمي امضاء شده و امضاء ايشان نيز توسط دفاتر اسناد رسمي گواهي شود .


ادامه مطلب
[ 23 / 1 / 1394برچسب:انحصار وراثت, ] [ 11:38 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

شرایط دریافت بیمه بیکاری

اگر کارگری، کار خود را بصور غیر ارادی از دست بدهد برای برقراری مقرری بیمه بیکاری باید حداکثر تا 30 روز پس از تاریخ شروع بیکاری،موضوع را به اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان اعلام کند و همزمان نیز آمادگی خویش را جهت کار ثبت نماید.

مرجع تشخیص ارادی بودن یا غیر ارادی بودن بیکاری بیمه شدگان بر عهده اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان است.
شعب تامین اجتماعی هم بر اساس معرفی ادارات کار در خصوص برقراری بیمه بیکاری برای بیمه شده اقدام می کنند.
شرائط لازم:
1- مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی باشند.
2- تبعه کشورهای خارجی نباشند.
3- مستمری بگیر بازنشسته و یا ازکارافتاده کلی نباشند.
4- بیمه شده قبل از بیکار شدن حداقل 6 ماه سابقه پرداخت بیمه داشته باشند.
تبصره:بیمه شدگانی که به علت بروز حوادث غیر مترقبه مانند سیل،جنگ،زلزله و آتش سوزی بیکار شوند برای دریافت مقرری بیمه بیکاری نیاز به داشتن سابقه پرداخت حق بیمه برای مدت خاص ندارند و حتی اگر در روز اول کار بر اثر این حوادث بیکار شوند می توانند مقرری بیمه بیکاری دریافت کنند.
مدت پرداخت بیمه بیکاری برای مجردها 36 ماه و برای متاهل ها و متکفل ها 50 ماه می باشد..
استثناء:اگر فرد در زمان وقوع بیکاری 55 سال سنّ و بیشتر و 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد در صورت عدم اشتغال تا رسیدن به سن ّ بازنشستگی می توانند از مقرری بیمه بیکاری برخوردار گردند.
میزان بیمه بیکاری معادل 55 درصد متوسط مزد یا حقوق روزانه است.
به متاهلان و متکفلان ( حداکثر تا 4 نفر) به ازای هر نفر 10 درصد  حداقل دستمزد  اضافه می شود.

[ 21 / 1 / 1394برچسب:بیمه بیکاری, ] [ 17:10 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

آیا می دانید حقوقی ؟

آیا می‌دانید؟ 

در امور کیفری که رسیدگی به آن فوریت دارد، در تمام ساعات شبانه‌روز قاضی کشیک مستقر در دادسرا قابل دسترس است.

آیا می‌دانید؟

برای طرح شکایت می‌توانید به دادسرا و مراجع انتظامی مراجعه کنید.

آیا می‌دانید؟

در پرونده‌های مهـم، متهم باید وکیل داشته باشد و در صورتی که وکیل معرفی نکند دادگاه برای او وکیل تسخیری تعیین می‌کند.

آیا می‌دانید؟

در صورتی که متهم توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشد، می‌­تواند از دادگاه درخواست تعیین وکیل مجانی نماید؟


ادامه مطلب
[ 16 / 1 / 1394برچسب:مسائل حقوقی , سوالات حقوقی, ] [ 12:14 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،پارلمان فرانسه روز سه شنبه با رای قوی نمایندگان قانون جدیدی را به تصویب رساند که طبق آن پزشک ها می توانند بیماران علاج ناپذیر را تا زمان مرگ به «خواب عمیق» فرو ببرند.

مخالفان این طرح جنجال برانگیز می گویند این همان قانونی کردن «اُتانازی» یا «مرگ از روی ترحم» است.

پیش از رای گیری، شماری از مخالفان این قانون، اعلامیه های را علیه «کشتن از سر ترحم» به سوی نمایندگان پارلمان پرتاب کردند.

ژان لئونتی، یکی از طراحان این قانون می گوید که این قانون به حقوق بیماران لاعلاج احترام می گذارد. وی گفت: «این قانون تغییری در اصول اصلی ایجاد نمی کند، اما در عین حال استقلال بسیار بیشتری می دهد. یعنی آزادی و قدرت بیشتری برای تصمیم گیری به فرد بیمار، آسیب پذیر یا در حال مرگ می دهد.»

این قانون برای اجرایی شدن باید به تصویب مجلس سنای فرانسه هم برسد. در اینصورت پزشکان اجازه خواهند داشت به بیمارانی که امکان علاج ندارند و درخواست رسمی کرده اند، آرام بخشی عمیق تزریق کنند. منتقدان می گویند تنها فرق این روش با «کشتن از سر ترحم» این است که زمان دقیق مرگ تعیین نمی شود.

[ 5 / 1 / 1394برچسب:فرانسه , اتانازی , خواب شیرین , کشتن از سر ترحم, ] [ 15:7 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

دیه در سال جدید 165میلیون تومان

نقل از سایت خبرآنلاین :

بر اساس بخشنامه آیت الله آملی لاریجانی به واحدهای قضایی و دادسراهای سراسر کشور قیمت دیه کامل از ابتدای امسال یک میلیارد و ششصد و پنجاه میلیون ریال تعیین شد.
 

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و به نقل از روابط عمومی قوه قضاییه؛ متن کامل بخشنامه رئیس قوه قضاییه به شرح زیر است:

بخشنامه به واحدهای قضایی و دادسراهای سراسر کشور

در اجرای ماده 549 قانون مجازات اسلامی، مصوب 1392 و با توجه به بررسی‌های بعمل آمده قیمت دیه کامله در ماه‌های غیر حرام از ابتدای سال 1394، مبلغ یک میلیارد و ششصد و پنجاه میلیون ریال تعیین می‌گردد.

[ 5 / 1 / 1394برچسب:, ] [ 14:57 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

یک تجربه حقوقی

دوستان عزیز می خواستم یکی از تجربیاتم را در اختیار شما بگذارم. شاید تاکنون از دوستان و یا اشخاص غریبه به جای پول چک دریافت کرده باشید. به شما پیشنهاد می کنم قبل از قبول چک حتما به موارد زیر دقت کنید

- از بانک استعلام کنید حساب مسدود نباشد
- از بانک استعلام کنید که چک با چند امضاء قابل پرداخت است

- مسئولیت امضاء کننده یا امضاء کنندگان چند درصد میباشد

هر چندصادره کننده چک و صاحبان حساب در برابر دارنده چک مسئولیت تضامنی دارند و درصد مسئولیت تنها حاکم بر روابط بین صاحبین امضاء میباشد و ربطی به دارنده چک ندارد اما متاسفانه بعضی از قضات بدون توجه به قائده مسئولیت تضامنی صاحبان امضاء در برابر دارنده چک ، درصد مسئولیت صادر کننده چک را ملاک قرار می دهند و تا اثبات قضیه راه طولانی را در پیش خواهید داشت . پس جهت جلوگیری از مشکلات در آینده به موارد ذکر شده حتما توجه کنید.

[ 19 / 12 / 1393برچسب:حقوقی ، مسئولیت صادر کننده چک ، چک, ] [ 16:26 ] [ سعید راست کردار ]
[ ]

صفحه قبل 1 صفحه بعد